Het zelfbeeld

We willen allemaal een gezond en positief zelfbeeld. Dat helpt je positief in het leven te staan en je dromen waar te maken. Als het niet zo positief is, moeten we eraan werken. Maar wat is dat nou eigenlijk, het zelfbeeld?

Het zelfbeeld is een verzameling ideeën over wie je bent. Een deel ervan kan vrij stabiel zijn, omdat het zo goed als altijd blijkt te kloppen. Dat je aardig bent bijvoorbeeld. (Behalve dan als je collega de hele dag heeft lopen zeiken, je amper hebt geslapen en je partner vervolgens vergeet dat jullie uit eten zouden gaan. Dan even niet.. Oeps.)

Een ander deel van je zelfbeeld is behoorlijk onstabiel. Je denkt bijvoorbeeld dat je knap bent, en belandt op een feest met topmodellen. Ai.. Je denkt dat je de slimste niet bent, en merkt op het feestje van de buren dat je intellect ver boven het gemiddelde uitstijgt. Joehoe! Of je denkt dat je super grappig bent, en leert vervolgens mensen uit een andere streek kennen die je doods aankijken als je lekker gevat bezig bent. Wat?! Au..

Het zelfbeeld meten we door te vergelijken met anderen. Er moet iemand dom(mer) zijn om ons slim te voelen, er moet iemand lelijk(er) zijn om ons knap te voelen. Als ons zelfbeeld bedreigd wordt schamen we ons, voelen we ons minderwaardig of angstig, boos, verdrietig, en ga zo maar door. Vandaar dat we graag mensen om ons heen hebben die het zelfbeeld bevestigen. Zelfs als het beeld negatief is! Bevestiging is veilig.

‘Het zelfbeeld is een verzameling ideeën, gebaseerd op herinneringen, en ons geloof erin is afhankelijk van vergelijking met anderen.’

Ideeën zijn hersenspinsels, gedachtes, lucht. Het is niets wezenlijks. Werken aan je zelfbeeld is als werken aan een luchtkasteel. Daar komt nog eens bij dat je je aller best kan doen op een prachtig luchtkasteel; er komt altijd iemand met een mooiere voorbij. Want zo werkt het met gedachtes: ze vergelijken. Je wint of je verliest. Bij winst voel je je superieur: niet verbonden. Bij verlies inferieur: niet verbonden. Het is dus meer verlies-verlies.

Wat dan te doen met dat zelfbeeld…? Zien voor wat het is: een idee. Dat scheelt je een boel verbergen, oppoetsen, verdedigen en kwetsing. Je bent niks van die ideeën. Je bent alleen wat nu is.

Als je erg gehecht bent aan je zelfbeeld ( positief en / of negatief) kan je het eens onderzoeken. Hechting betekent namelijk altijd stress: er is iets te verliezen!

Wat geloof jij over jezelf als absolute waarheid? Kan je zien dat het een collectie gedachten is opgebouwd uit herinneringen? En kan je een situatie vinden waarin het tegendeel bleek? Ben heel eerlijk naar jezelf. Is het wel een absolute waarheid? Hoe minder vastomlijnde ideeën je over jezelf hebt hoe vrijer je leven kan laten stromen. Er is ineens niks meer om te verdedigen, je mag gewoon zijn. Is dat niet heel bevrijdend?

Liefs, Janneke.

Advertisements

One thought on “Het zelfbeeld

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s