Stilte

Waar je naar zoekt,  wat je echt wil, is wat is.

Het is de lucht om je heen, de tafel met stoelen, de plant, de verwarming, het schilderij. Het is de ademhaling, het kloppen van het hart, het bewegen van de vingers. Het zijn de gedachtes die opkomen uit het niks en verdwijnen in het niks. Het zijn de emoties die opkomen en weer verdwijnen. Het is alles, het is wat is.

Het is niet altijd wat gedachtes aangeven te willen, maar jij bent niet deze gedachtes. Jij bent de stilte waar deze gedachtes in opkomen. En de stilte is onvoorwaardelijke liefde, omdat het alles omarmt wat is. Wat jij bent is niet te omschrijven met woorden, omdat woorden direct een concept creëren, een concept bestaat uit gedachtes, en dat is niet wat jij bent. Wat jij bent is niet waar te nemen, omdat het de waarnemer is. Wat jij bent hoef je niet te zoeken, het is nooit zoek geweest.

Jij hebt geen vrije wil, omdat jij stilte bent. Gedachtes die de ervaring van een vrije wil creëren zijn niet wie je bent. Dus hoe zou JIJ een vrije wil kunnen hebben? “IK heb toch besloten om deze tekst te lezen?” Nee, gedachtes en gevoelens en allerlei andere factoren hebben geleid tot het lezen van deze tekst. Je identificeert jezelf met deze beweging, dat is alles. Jij, stilte, beïnvloedt dit niet. Jij omarmt deze gedachtes, gevoelens, de tekst, de verwarring, alles.

Er is niks wat je moet doen, er is niks wat je kan doen.  Heb je stilte ooit actie zien ondernemen? Alles is energie, alles is stilte, alles is één enkele beweging in het nu. In die stilte komt alles op, en verdwijnt alles weer. Geen houvast, maar heeft stilte houvast nodig?

Advertisements

4 thoughts on “Stilte

 1. “In die stilte komt alles op, en verdwijnt alles weer. Geen houvast, maar heeft stilte houvast nodig?”

  Stilte heeft geen houvast nodig, maar illusies houden elkaar graag vast zodat ze niet in de stilte vallen, denk ‘ik’.

  • Ik begrijp je gedachtegang.. Illusies kunnen sterk zijn en elkaar versterken. Eenmaal doorzien zijn ze echter machteloos, en valt het hele kaartenhuis in elkaar 🙂 Dank voor je reacties, leuk!

   • En dan vluchten we niet meer. Voelen we alles wat er te voelen valt. Omarmen we de lichte, maar ook de donkere kanten. Dat is wat leven wil, geleefd worden. Zoiets?

    Geen dank. Lees graag teksten van niets over niets. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s